(Olvasd magyarul) Hogyan segíthetik a könyvek a mértéktartó kütyüzést?

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

19 thoughts on “(Olvasd magyarul) Hogyan segíthetik a könyvek a mértéktartó kütyüzést?

 1. Szia Barbi,

  Szerintem ez egy nagyon jó kihívás, középsővel szerintem megpróbálom 😀 Bár ő még csak júliusban lesz 9 éves, de nagyon szeret olvasni és sajnos kütyüzni is 😀

  1. Szia Timi!
   Köszönöm a kedves szavakat Nagyfiú nevében is. Szerintem gyertek bátran, biztos lesz olyan könyv, ami nektek való, a többi helyet meg választhattok mást. Barbara

 2. Nagyszerű kezdeményezés! 🙂 Hirtelen az jutott eszembe, hogy egy hét egy könyv elolvasására kevés, hisz ott a suli és az egyéb elfoglaltságok… Aztán felidéződött bennem az egykori 14-15 éves kori önmagam, amikor faltam a könyveket, és heti szinten többet is bedaráltam belőlük, mégsem ment mondjuk a tanulás rovására. Persze ez is csak úgy működik, ha élvezi a gyerek az olvasást, és nem érzi úgy, hogy ezt “kötelező” csinálnia, mert anya azt mondja… Ettől eltekintve remélem sokan csatlakoznak ehhez a kihíváshoz (én a 6 hónaposommal még nem tudok, pedig milyen jó lenne)

  1. Kedves Krisztina!
   Köszönöm szépen a kedves szavakat. Igen, először én is azt gondoltam, egy hét lehet, hogy kevés lesz, de igazából ezek nem hosszú könyvek – lesz közte az is, elismerem, nem is egy, sőt trilógia is lesz -, de nem hajt senkit a tatár, az összeset sem kell elolvasni, csak egy löketet szeretnénk adni, hogy az olvasás is élmény és igenis van alternatívája a kütyüzésnek. Remélem, sikerült olyan műveket választani, amelyek megfogják a mai (kis)kamaszokat. Mindenki a saját tempójában haladhat, egy érzést szeretnénk a kamasz fiammal közvetíteni, megmutatni, hogy igenis rá lehet venni a kamaszokat, hogy olvassanak. És ehhez nem kell a fejük felett állni és kényszeríteni őket.
   Gratulálok a bébihez! Sok örömet benne!
   Barbara

  1. Kedves Gabriella!
   Nos, igen, 10-14 éves a megcélzott korosztály, de van a tarsolyban javaslatom 9 éves lánynak is.
   Az egyik Britta Schwarz: Golo költözik szellemes meséje, vagy a Scolar kiadó gondozásában megjelent Sódervári Sherlock bármelyik kötete. Ne felejtsétek el feltölteni a képet a blog fb oldalának erre a kihívásra fenntartott albumába, hogy tudjuk, kiket kell majd jutalmazni. 🙂
   Remélem, tudtam segíteni: Barbara

 3. Szia!
  Valahogy csak most akadtam erre a kihívásra, de eltelt már két hét. Az én lányom viszont most cuppant rá az olvasásra (a kütyüzésre is csak nemrég), és szeptember óta vagy 30 könyvet elolvasott. Nem teljesen világos, egyrészt: hogy tudunk-e még csatlakozni, másrészt: mit kell tennünk ha igen? Mert akkor most az adott heti könyvtípust kell választani? Meg tényleg egy hét alatt kell végezni? mert azt is írtad, hogy nem feltétlenül. Szóval, hogy van pontosan?
  Köszi!
  Hajni

  1. Szia!
   Örülök, ha csatlakoztok.
   Az adott heti könyv képe fölött ott vannak az előző hetiek is címmel, szerzővel.
   A cél, hogy az általunk javasolt könyvet olvassátok el. Ez a kihívás elsősorban a 10-14 éves korosztálynak szól, így a könyvek nagy része is. Vannak kisebbek is, akik csatlakoznak hozzánk, ha valamelyik könyv nem felel meg nekik, szabadon választanak másikat.
   Szerintünk teljesíthető egy hét alatt mindegyik könyv, természetesen nem baj, ha nem sikerül. Nyilván az a cél, hogy minden könyvet elolvassatok velünk, de az is cél, hogy közben megszeressék a csatlakozók az olvasást. Tehát semmi sem erőszzak, ha kimarad egy-kettő, nem történik semmi. A lényeg a folyamatosságon van, az érdeklődés felkeltésén. Nem baj, ha egy könyv nehezebben megy, nem tetszik stb., ez is egy tapasztalat, hogy vannak olyan könyvek, amelyek nem a mi ízlésünk szerint valók.
   A blog fb oldalán, a bal oldalon van egy fényképek címszó, az alatt egy album #kamaszkonyvkihivas címmel. Oda kell feltölteni a képeket a csemetéről és az olvasmányról, ha elolvastátok a könyvet hashtaggel együtt. Innen tudjuk, hogy játszottatok és részt vehettek a nyereményjátékokban.
   Üdv: Barbara

 4. Szia,

  Sajnos csak most találtam rá erre a nagyszerű kezdeményezésre. Lehet még csatlakozni? A lányom 14 éves és igazi könyvmoly, falja a könyveket. A fiam 13, ő inkább a vidámabb, könnyedebb könyveket olvassa szívesen. (Egy ropi naplója, stb). Nagyon szeretném rávenni, hogy más irányba is nyisson. Szívesen csatlakoznánk, ha még nem késő.
  Köszönöm: Erika

  1. Kedves Erika!
   Köszönöm, hogy benéztél hozzám és írtál nekem. Nagyon örülök, hogy tetszik a kihívás.
   Bármikor lehet csatlakozni hozzánk, tehát semmiről nem vagytok lemaradva. Nem kötelező mindegyik könyvet elolvasni, mi csak kezdő lökést szeretnénk megadni ahhoz, hogy olvassanak a (kis)kamaszok. Ebben a posztban mutatom meg minden vasárnap a következő heti olvasmányt, a fényképet, hogy elolvastátok a könyvet a blog fb oldalára vagy az instára kell feltölteni a hashataggel együtt: #kamaszkonyvkihivas. Így tudjuk, hogy ki játszik és kik között lehet majd a könyvnyereményt kisorsolni.
   Remélem találkozunk az online térben és néha visszatérsz a blogomra.
   Üdv: Barbara

   1. Szia Barbara,

    Mi is elkezdtük a kihívást a nagylányommal. Igaz, hogy ő más könyvet választott, de remélem ez nem jelent gondot. A címben szerepel egy szín. 🙂
    Az Fb oldaladra feltöltöttem a képet, bízom benne, hogy jó helyre és ennyi a teendő.

    köszönöm az ötletet és a lehetőséget, Erika

    1. Kedves Erika!
     Nagyon örülök, hogy ti is belevágtatok és velünk tartotok ebben a játékban.
     Nagyon szuperül csináltok mindent, hajrá a továbbiakban is.
     Üdv: Barbara

 5. Sziasztok! Az én két csemetém is nagyon szeret olvasni és örömmel kezdték el a kihívást! Nem teljesen világos számomra, hogy hova is kellene és mit feltölteni? Minden könyvről fotót? Homályosítsatok fel, kérlek! Köszönöm! A FB megfelelő albumát már megtaláltam.

  1. Szia!
   Örülök, ha csatlakozol hozzánk.
   A fb albumba lehet feltölteni a könyvről+gyerekről készült képet, hogy lássuk ki játszik, mert a játékosoknak lesz nyereményjáték.
   Üdv: Barbara

   1. De akkor csak 1 kép kell? Vagy minden héten az aktuális könyvről? Gondolom nem, hanem csak 1 fotó…
    Egyik gyerkőcöm blogot is indított… sok ötletet veszünk tőletek is, és nagyon köszönöm a téma kezelését!

Leave a Reply