(Olvasd magyarul) Öt gyerek tényleg sok(k)?

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

7 thoughts on “(Olvasd magyarul) Öt gyerek tényleg sok(k)?

 1. Nagyon tetszett ez az írásod is (akárcsak a többi). Ugyanezt gondolom sokszor én is, pedig nekem “csak” négy gyerekem van. Most leginkább az első pontod, a költözés talált be nálam. Mi is kinőttük az egyébként nagyon kényelmes (nappali, plusz három háló, amiből ráadásul az egyik egész szoba a másik kettő fél) házikónkat, a nagyok lassan igényelnék a külön szobát. Már lassan ott tartok, hogy egyre tágabbra húzom a lehetséges utcák körét (azért a suli/ovi nekem is behatárolja a körzetet, mert továbbra sem szeretnék minden reggel autóval járni, ha nem muszáj), de még mindig nem találom a szükséges házikót, melynek a nappalin kívül legalább négy félszobája van. Ráadásul a legnagyobb bajom, hogy szívesen használnánk ki a 10+10-es CSOK-ot, mert elvileg megtehetnénk, szerencsére még annyi pénzünk is van mellé, hogy tényleg lehetne a nekem megfelelő méretű házat is kapni a végösszegből (pedig itt is szépen megemelkedtek hirtelen az ingatlan árak), de egyszerűen nincs olyan újépítésű ház, amit ekkorára építenek. Ha van egy ekkora telek véletlenül, akkor arra gyorsan építenek jobb esetben egy ikerházat, de itt nálunk még jobban dívik a négyes sorház. Ami meg négyzetméterre mégis jó lenne, abba, ahogy te is mondod, van egy hatalmas nappali, és három 10 négyzetméteres félszoba. És a nappali úgy van kialakítva, hogy még véletlenül sem tudom mondjuk úgy osztani, hogy leválasszak belőle egy kisebb szobát.
  Pedig szerintem a CSOK kapcsán annyira egyértelmű, hogy nem csak a kétgyerekesek szeretnének új házba költözni a nagycsaládossá válás reményében, hanem inkább az egyébként is nagycsaládosok most végre tágasabba költözhetnének. Csak nincs hova, hiába van meg akár a pénz. Vagy ez csak számomra logikus így?

  1. Szia Mariann!
   Köszönöm szépen, hogy újra ellátogattál a blogomra és külön köszönöm, hogy írtál nekem.
   Tökéletesen azonosulni tudok a véleményeddel. Bennünk is felmerült a gondolat, hogy na, most kéne nagyobb lakásba, mit lakásba, kertes házba költözni. De az az egy év, amelyet egyszer már végigjártunk meggyőzött arról, hogy csak akkor lesz olyan lakásunk, amely megfelel az igényeinknek, ha mi magunk építjük fel. De ehhez telket kéne találni, az meg ezen a környéken, ahol mi élünk, nincs. Szóval, maradunk, de még így is sokkal jobb a helyzet, mint két évvel ezelőtt, amikor csak egy gyerekszobánk volt.
   Én meg vagyok győződve arról, hogy az emberek zöme tényleg nem tudja elképzelni, mennyivel másabb ennyi gyereket nevelni, velük élni. Nem azt mondom, hogy a nagycsalád legyen a példa és minden e létformához legyen igazítva, de azért néhány dolog lehetne életszerűbb a sokgyerekeseknek is.
   Remélem és bízom benne, hogy mégiscsak megtaláljátok azt az otthont, amely pont megfelel nektek, mert sok gyerek mellett is vannak igények és ez teljesen természetes… csak nekünk néha nehezebb megvalósítani őket. Drukkolok!
   Üdv: Barbara

 2. Nagyon tetszett az összefoglalód a nagycsaládos életről. 🙂 Mi ugyan “éppen hogy csak” nagycsalád vagyunk 3 lányunkkal, de még így is meg-megkarcoljuk dilemmáitok felszínét.

  1. Kedves Hajni!
   Nagyon köszönöm, hogy benéztél hozzám és írtál nekem.
   Gratulálok a családodhoz! Három lány nevelni is nagy kihívás lehet. Én ezt az élményt kihagytam a négy fiúval, na meg az egy lánnyal.
   Nagycsaládosnak lenni soha nem könnyű, de az élvezet is utolérhetetlen. 🙂

 3. Kedves Barbara!
  Még csak 2 napja botlottam be hozzád, de már függő lettem. Nekünk csak 3 csemeténk van, de azért “értem miről írsz”. A nyaraláshoz kapcsolódóan elmesélem Neked legújabb történetünket. Nyertünk egy pár napos üdülést a NAGYCSALÁDOS Erzsébet pályázaton. És képzeld, ötünknek adtak 2 db szobát, az épület két szárnyában (3+2 ágy)!!! Mindezt 6, 4 és másfél éves porontyokkal. 😉
  Üdv:Réka

  1. Kedves Réka!
   Köszönöm szépen, hogy benéztél a blogomra. Annak pedig különösen örülök, hogy tetszik, amit találtál, remélem, a jövőben is találkozunk még.
   A világ nagy része, köztük előkelő helyen szerepelnek a hoteltulajdonosok, nem érti a nagycsaládosság fogalmát. És ezzel most csak félig vicceltem… Azt hiszik, hogy ha valakinek három vagy annál is több gyereke van, akkor nem utazik, nem használ tömegközlekedési eszközt, mert vagy olyan szegény, hogy semmire nem futja vagy olyan gazdag, hogy bármire. De semmi esetre sem normális. Remélem, megoldódik a helyzet és klassz pihenésetek lesz.
   Üdv: Barbara

Leave a Reply